Een kop cappuccino is oergezond.

Vijf redenen om koffie te drinken.
Met de dreigende recessie op de achtergrond lijkt het opgeven van je dagelijkse ochtend caffe latte of dubbele espresso dé tip om de broekriem aan te trekken. En men luistert klaarblijkelijk, want koffiegiganten als Starbucks en andere voelen nu serieus de druk. En dat is maar goed ook, zou je denken. Koffie is wellicht je favoriete oppepper, maar is het ook niet een gevaarlijke diureticum (urine afdrijvend middel) dat verband houdt met verscheidene ernstige ziektes als hartkwalen en kanker?
Maar voor u nu uw lokale koffieverkoper failliet laat gaan, is het de moeite waard eerst een breder beeld te krijgen van de gezondheidsvoordelen van koffie:
1) Koffie is net zo hydraterend als zuiver water.
Het is een absolute mythe dat een normale kop koffie een diureticum is. Een grote mok (zoals bij Starbucks) bevat slechts 330 mg cafeïne, en je moet op z’n minst 550 mg cafeïne nuttigen in één drankje om een dehydraterend effect te veroorzaken, blijkt uit onderzoek van US Centre for Science in Public Interest. Je kunt dus gerust je kopje koffie ’s ochtends meerekenen als deel van je dagelijkse vochthoeveelheid.
2) Koffie vermindert vermoedelijk de kans op hartkwalen, en verhoogt de kans op een hartaanval zeker niet.
Mensen met een hoge bloeddruk vermijden over het algemeen het drinken van koffie omdat het hun toestand zou verergeren. Een serie klinische testen wijst echter uit dat het tegenovergestelde waar is. Cardiologen van de University of California bestudeerden de tien grootste onderzoeken naar hartkwalen en kwamen onlangs tot de conclusie dat er geen enkel bewijs is dat koffie de kans op een hartaanval vergroot, plotselinge dood veroorzaakt of abnormale hartritmestoornissen tot gevolg heeft.
3) Koffie vermindert de kans op sommige soorten kanker en heeft geen tegenovergesteld effect op andere vormen van kanker.
Er ging een wereldwijd alarm af toen in het begin van de jaren tachtig een onderzoek gepubliceerd werd dat suggereerde dat cafeïne het risico op alvleesklierkanker verhoogde. Een onderzoek waarbij 66 internationale klinische testen opnieuw bekeken werden, gaf uiteindelijk de definitieve doorslag: koffieconsumptie is niet kankerverwekkend. Het roken van een sigaretje bij de koffie was waarschijnlijk de oorzaak van de eerdere conclusie. Nog een andere studie onder 59.000 Zweedse vrouwen liet ook geen verband zien tussen cafeïneconsumptie en borstkanker.
Er wordt zelfs gesuggereerd dat koffiedrinken kanker kan helpen voorkomen. Japanse onderzoekers volgden tien jaar lang 90.000 mannen en vrouwen en kwamen in 2005 tot de conclusie dat regelmatige drinkers van een kopje of twee per dag de helft minder kans hadden om leverkanker te ontwikkelen vergeleken met de anderen die nooit koffie dronken.
4) Melk in je koffie doet de calciumafname van cafeïne teniet.
Cafeïne veroorzaakt een lichte afname in de calciumopname in de botten, en sommige wetenschappers claimen dat mensen die regelmatig koffie drinken een verhoogde kans op botontkalking en breuken hebben. De oorzaak is wellicht dat koffiedrinkers minder melk nuttigen, zegt Robert Heaney van de Creighton University in de Amerikaanse stad Omaha. Volgens deze wetenschapper is het risico op botontkalking volledig te neutraliseren door een paar theelepeltjes melk aan je koffie toe te voegen.
5) Koffie geeft een goed gevoel.
Het is echt geen verbeelding, een degelijke kop koffie verhoogt het gevoel van geluk, energie, oplettendheid en vriendelijkheid. Dat blijkt uit onderzoek van de John Hopkins School of Medicine in Baltimore. Wel moet je het goedje met regelmaat drinken. Af en toe een kopje kan benauwdheid en een onwel gevoel veroorzaken.
Printerversie